Cauta pe site

Chic Ville este un loc în care fiecare obiect de decor are o poveste aparte. Descoperit şi îndrăgit pe loc de pasionaţii de decoraţiuni speciale, Chic Ville te invită acum să-i descoperi farmecul într-un tur virtual 3D, realizat pe platforma Google Streetview.

 

Tur virtual în istoria universului nostru Chic

 

Universul nostru chic te întâmpină în centrul Clujului, pe latura vestică a Pieţei Unirii, vizavi de intrarea bisericii Sf. Mihail, într-o clădire cochetă cunoscută drept Casa Frohlich. Avându-şi bazele în îndepărtata istorie medievală, Casa Frohlich de acum este formată din două case vechi, ale căror poveşti au fost notate în izvoarele vremii.

Jurnalele epocii ne spun că una dintre clădiri aparţinea, la mijlocul secolului XVII, lui Tamas Bacsi. Cea de-a doua clădire se afla, în această perioadă, în proprietatea lui Istvan Bacsi. Între cele două clădiri se strecura, timid, un pasaj care în epocă purta numele de Strada Kismesterstrada Învăţătorului.

Despre Istvan Bacsi, istoria ne povesteşte că s-a născut în 1590 la Cluj, iar de-a lungul vieţii a fost comerciant, tipograf renumit, jude regal şi judele primar al oraşului. Aceste titulaturi l-au ajutat să-şi creeze o mică oază de eleganţă în mijlocul oraşului, prin ornamentarea casei sale.

Din acele vremuri ne îmbie încă un ancadrament înalt, încadrat de arhitecţii moderni în stilul renascentist clasic. Ancadramentul este străjuit de două rozete decorative, iar blazonul ia forma unui grifon, element decorativ atât de apreciat în acea vreme. Ancadramentul este pus în valoare cu un şarm aparte, fiind mereu în centrul atenţiei în decorurile Chic.

tur virtual chicville

 

Cele două clădiri au fost unificate în secolul XIX de o familie de industriaşi renumiţi în Cluj, cunoscuţi ca familia Frohlich. În această perioadă, bolţile rotunjite au fost pictate în culori vii, urmele acestor picturi unice fiind şi acum expuse. Să fi fost oare un model romantic, plin de culoare? Sau o pictură cu motive neorenascentiste, aşa cum aveau magnificele case italieneşti? Oricare af fi misterul istoriei, ne place să credem că în aceste săli generoase aveau loc evenimente nobile, organizate cu stil.

Deşi restaurată în 2012, încă mai sunt vizibile urme ale zidăriei vechi, dând un plus de şarm decorurilor elegante şi chic.

"